Rapport från redaktionen

Rapport från redaktionen

Vad du hittar här

På den här bloggen kommer jag, Jeanette Thelander, i egenskap av ansvarig utgivare för Utgivet.se, att ge intresserade läsare en inblick i redaktionsarbetet och presentera aktuella fakta kopplade till nyhetssajten Utgivet.se.

Hej kulturministern!

RapporterPosted by Jeanette Thelander 2014-10-31 16:29:48

Vår nya kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhnke, har fått brev från mig eftersom hon ska se över presstödet.

Presstödet infördes en gång i tiden för att man ansåg det viktigt med många olika perspektiv i samhällsdebatten och det offentliga samtalet. Men presstödet behöver moderniseras, inte minst eftersom hela systemet bygger på papperstidningar. Det är bara den som trycker bokstäver på fysiskt papper som kan få stöd. Den som sprider ord och bokstäver via nätet, så som exempelvis Utgivet, räknas inte alls. I våra grannländer har man under senare tid förändrat sina motsvarigheter till presstödet mot att bli mer teknikneutrala. Kan vi få se samma utveckling i Sverige?

Jag hoppas att en del av de erfarenheter jag delar med mig av kan få kulturministerns verklighetsbild att växa och göra hennes beslutsunderlag bredare. Givetvis återkommer jag med en rapport när/om jag får svar från henne. Nedan kan du läsa hela brevet:

Hej Alice,

Med anledning av att du nu vill ta tag i frågan om presstödet, så skriver jag till dig.

Jag är ansvarig utgivare för en mycket lokal nättidning som heter Utgivet.se. Jag - för det är bara jag - är mycket liten, men det jag skriver nedan äger sannolikt giltighet för många liknande tidningsinitiativ runt om i Sverige.

Min tidning startade i mars i år. Anledningen var att det händer mycket här i Hästvedatrakten, men långt ifrån allt uppmärksammas av de större lokaltidningarna, Kristianstadsbladet och Norra Skåne. Norra Skåne har dessutom fått stora trovärdighetsproblem p.g.a. Berit Önell-skandalen och utan Utgivet hade människor här inte fått lika ingående kännedom om händelseförloppet på den tidningen. Norra Skåne rapporterade nästan inte alls om händelseutvecklingen. Den krisen - som fortfarande pågår - visade väldigt tydligt att det behövs mer än en lokal röst. (Det fick även Kristianstadsbladet att öppna upp sin lokalredaktion i Hässleholm igen och förstärka den med mer personal än den haft tidigare.)

Centalredaktionen för min tidning ligger i Hästveda, ett samhälle med cirka 1600 invånare. Jag täcker ett område som sträcker sig i en cirkel runt om med en radie på cirka 15 kilometer. Tittar man på kartan ser det ut som ett hål mitt ute i ingenstans, men kollar man befolkningsstatistiken så bor i detta lilla område mer än 30 000 personer, i tre olika kommuner, alltså betydligt fler än i vår närmaste större centralort, Hässleholm.

Som du säkert vet, bor en hel del av svenskarna i storstäderna och de större städerna. Men en majoritet av oss bor i samhällen som Hästveda, Broby, Osby och Knislinge – eller på ren landsbygd. Jag behöver inte sammanfatta allt som skrivits om medieskugga och storstadsfixering när det gäller mediebranschen, för det känner du redan till.

Jag konstaterar bara att det är en stor demokratisk brist att människor som bor här, i mitt lilla samhälle och runt omkring, inte känner igen sig i de stora mediernas nyhetsbevakning. De anser inte heller att deras bekymmer och vardagsproblem har ett forum där dessa frågor kan diskuteras och utvecklas. Samtidigt är det en förlust för människor som bor i de större städerna, som berövas en stor del av verklighetsbilden. Landsbygden och dess befolkning förvandlas till exotiska inslag i natursköna vyer, knepiga original, dumma sverigedemokrater eller obildade bönder. Så ska det inte behöva vara, tycker jag.

Min ambition är att Utgivet ska vara ett seriöst komplement till existerande media. Tidningen ska framför allt främja det offentliga samtalet och spegla landsbygden ur landsbygdens eget perspektiv. Tidningen speglar lokala händelser men sätter in dem i ett större sammanhang. Fokus är lokalt material, men materialet ska ändå ha allmängiltighet.

Personligen brinner jag för folkbildning. Händelsenyheter av typen brand och olyckor skriver jag sällan om, däremot kan jag ta avstamp i en sådan händelse för att skriva en mer genomarbetad artikel om Räddningstjänstens villkor och eventuella konsekvenser för medborgarna. Jag tänker också mycket på vilken tillgång till information läsarna har. Nyheter som jag vet att mina läsare kan ta del av från annat håll, hamnar långt ner på min priolista. Då väljer jag hellre att bevaka och skriva om något som läsarna inte kan få kännedom om på annat sätt. Nyligen prioriterade jag till exempel bort besöket av kronprinsessparet här i trakten till förmån för en artikel om landsbygdsstöd och EU-program. Det förstnämnda visste jag skulle malas fram och tillbaka i en massa olika medier, men knappast det sistnämnda.

Vad har då allt detta med dig och presstödet att göra?

Jo, trots höga ambitioner är det svårt att driva ett sådant här medieprojekt, särskilt så här, i ett initialt skede, eftersom:

1. Jag gör allt jobb själv (därför är det tur att jag är utbildad journalist och har jobbat som såväl redaktör och chef som nattredigerare, reporter och fotograf).

2. Jag gör allt jobb ideellt (min försörjning kommer från andra frilansuppdrag som jag utför åt andra beställare, samt mitt författarskap).

Min dröm hade varit att åtminstone kunna betala någon som kunde hjälpa mig med försäljning av annonser, vilket absolut inte är min bästa gren. Gärna också någon som kunde hjälpa mig med det webbtekniska, som tar mycket tid för mig då jag hela tiden måste lära mig hur allt fungerar och inte är någon expert.

En annan dröm hade varit att kunna utöka bevakningen, just nu har jag inte råd att lägga mer gratisjobb än att det räcker till en artikel om dagen. Jag skulle också vilja ägna mig åt mer granskande journalistik, men det är tidskrävande och får därmed stå tillbaka i allt för hög grad, tyvärr.

En tredje dröm hade varit att kunna betala några personer som kunde skriva initierade krönikor, recensioner, artiklar och reportage.

Till sist hade det varit fint om jag själv skulle kunna få ut en liten ersättning för det jobb jag lägger ner. Det hade gjort mig till en bättre journalist och tidningen till en bättre produkt, kort sagt hade läsarna blivit vinnare.

Jag förstår att presstödet inte kan utrusta mig med en redaktion och en annonsavdelning, webbtekniker, marknadsstrateger och allt annat som de etablerade, stora medierna har. Men det hade varit till enorm hjälp om ett litet ekonomiskt stöd hade kunnat komma min tidning till godo. Jag hade då kunnat anlita andra entreprenörer som kunde avlasta mig en smula. Det hade alltså utvecklat den lokala journalistiken samtidigt som det hade skapat arbetstillfällen.

Kort sagt: När nu presstödet ses över, glöm då inte bort mig och Utgivet, glöm heller inte Bjuvsnytt, Perstorps Allehanda, Vittsjö-Bjärnum och alla andra små lokala journalistiska initiativ som bubblar runt om i landet, likt blodet runt demokratins livsnerv. Vår livskraft och – framför allt – vår kvalitet är beroende av resultatet av översynen.

Vänliga hälsningar,

Jeanette Thelander

Ansvarig utgivare, Utgivet.se  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post6

Ridande reporter fick ta fyra hjul till byn

RapporterPosted by Jeanette Thelander 2014-10-01 23:29:55
Newton - en häst med bra lokalsinne och snabba hovar, strax innan det sade klick...

En hel del av er lade märke till en häst iklädd diverse reflexer som kom galopperande på Farstorpsvägen under onsdagseftermiddagen. Han står nu i den hage där han hör hemma och klarade sig oskadd från äventyret. Här kommer en rapport om vad som hände:

Jag bestämde mig för att kombinera nytta och nöje och iklädde mig därför rollen som ridande reporter. Färden gick från redaktionen på Spångatan till Barnens by och vidare förbi, eftersom jag skulle ta bilder och göra en intervju med Ronny Björklund, som höll på med takläggning på vindskyddet som hör till den nya vandringsleden som invigs i november.

Newton, hästen alltså, hade aldrig tidigare gått på den rejält trafikerade 70-vägen, men fann sig väl och de timmerbilar vi mötte på väg från och till sågen, visade stor hänsyn. Vi kom fram till målet utan problem. Väl på plats band jag upp Newton i grimman vid en ek, stark och rejäl, tänkte jag.

Och nog var eken rejäl alltid. Det kan man däremot inte säga om grimskaftets karbinhake, som brast så fort Newton ätit upp sin medhavda havre och fick lust att utforska omgivningarna. Det sa bara klick, sedan var han fri och - tror jag - lycklig. Äntligen fick han chansen att springa precis så fort och långt som han ville. Och han ville hem. Till maten och kompisarna, shettisarna Tjalve och Olof.

Fastän han inte var bekant med omgivningarna, hade han inga problem med att leta sig hem igen. Som väl var, tvekade inte Ronny att kasta sig in i bilen tillsammans med mig och sedan körde han kvickt efter rymlingen, som gett sig av i full galopp. Han sprang rejält snabbt, för vi hann inte ikapp honom förrän efter en halvmil, inne i byn där han just tog av till vänster efter järnvägsviadukten, in på Östra Järnvägsgatan.

Då hade han hunnit springa av sig den mesta energin och saktade ner farten och lät sig fångas in. Sedan blev det promenad i sakta mak resten av vägen hem...

Tack alla ni som längs vägen visade omtanke och hjälpsamhet! Nästa gång ridande reportern är ute, så håller jag i hästen hela tiden, lita på det.


  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post5

Ny sajt uppe

AkutinfoPosted by Jeanette Thelander 2014-08-06 13:21:04
De tekniska problem som Utgivet.se haft under helgen och inledningen av veckan, har tvingat fram en nödvändig förändring av tidningens sajt och funktioner.

Ännu är inte allt på plats, men just nu fungerar det allra nödvändigaste.

Glädjande nog är inte allt material som funnits på den gamla sajten förlorat. Allt som funnits på sajten från starten 3 mars 2014 fram till och med 1 augusti, finns fortfarande kvar i ett parallellt tarkiv som du når från den nya sajten. Det innebär också att alla gamla länkar etc. fungerar.

Den här bloggen kommer även fortsättningsvis att finnas tillgänglig som en separat del av Tidningen Utgivet. Du hittar en länk till den från Utgivet-sajtens meny till vänster.

Jeanette Thelander

  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post4

Nödsituation för tidningen

AkutinfoPosted by Jeanette Thelander 2014-08-04 18:31:33
Under helgen har det som alla tidningsutgivare fruktar, inträffat: Inget nyhetsmaterial kommer ut. Dessvärre har heller inte tidningen någon möjlighet att påverka det framtida händelseförloppet och kan därför inte just nu svara på när nästa nyhetsartikel kommer ut.

Tidningens webbhotell har drabbats av ett systemfel som har omöjliggjort uppdatering under hela helgen. Under måndagen var beskedet att detta fel skulle avhjälpas, först klockan 15.00 och sedan 17.30. Men tyvärr har inte löftet kunnat infrias.

Just nu är läget följande: Enligt uppgift ska det gå att uppdatera sidan, men allt material som lagts ut från 11 juli och framåt, alltså närmare en månads produktion av artiklar och bilder, som även ligger som länkar i diverse sammanhang och som läsare i sin tur länkat till, riskerar att gå förlorade om sidan uppdateras. En ny version utan allt material från 11 juli och framåt kommer då att ersätta nuvarande sajt.

I valet mellan att spoliera en månads arbete och att få ut nyheter så fort som möjligt, väljer jag därför att avvakta - åtminstone till i morgon - innan nytt material läggs ut. Jag hoppas att du som läsare har förståelse för detta.

Vänliga hälsningar,


  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post3

Tipsen börjar strömmar in

RapporterPosted by Jeanette Thelander 2014-07-13 21:26:23
I dag, 13 juli, strax innan VM-finalen mellan Brasilien och Argentina spelas, har drygt 24 000 besökare varit inne och läst minst en av artiklarna på Utgivet.se. Tidningen har nu varit igång i ett kvartal och det börjar gå att dra vissa slutsatser av statistiken.

Med undantag för maj, som var en rekordmånad på många sätt, med nästan 7 400 besökare, har besökssiffrorna stigit stadigt för varje vecka. Nu är det i snitt 1700 personer som är inne och läser under en vanlig vecka. Det är inte alla läsare som är inne varje dag, några nöjer sig med att kolla in nyheterna ett par gånger i veckan och läser då flera artiklar.

De mest lästa artiklarna har ungefär mellan 300 och 500 läsare. Allra populärast är artiklar som handlar om spännande personer som gör lite ovanliga saker. Därför kommer Utgivet förstås att fortsätta skriva om dem.

Det börjar också strömma in tips från er som läser, tips om både personer och företeelser som ni vill läsa om - och som ni även vill att andra ska känna till. Det är förstås väldigt kul!

Ni som hänger med i nyhetsflödet på facebook vet att tidningen Utgivet vanligtvis håller öppen redaktion i samband med att Annies hus är öppet, det vill säga på söndagar mellan klockan 13 och 16. Då går det bra att sätta sig ner med en kopp kaffe och prata nyheter, eller bara delta i samtalet som brukar uppstå utanför det lilla galleriet. Nästkommande söndag, 20 juli, är dock redaktionen stängd, då undertecknad befinner sig på annan ort.

Att hålla sig ajour med när det läggs ut artiklar på Utgivet och vad de handlar om, gör man enklast genom att gå in på facebooksidan, och se till att klicka i "notifications" under kartbilden. Då dyker det automatiskt upp en avisering i ditt nyhetsflöde så fort en ny artikel är redo för läsning och du riskerar inte att missa någonting.

Tycker du om tidningen och vill att den ska växa och leva vidare, så får du väldigt gärna tipsa vänner och bekanta om den. Det är du som läsare som är Utgivets bästa ambassadör!  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post2

10 000-vallen sprängd

RapporterPosted by Jeanette Thelander 2014-05-07 00:55:30
Det är med stor glädje jag kan konstatera att Utgivet.se på två månader har lyckats etablera sig som en nyhetskälla att räkna med i bygden. Nästan exakt på dagen två månader efter starten, närmare bestämt 4 maj, sprängdes 10 000-besökarvallen!

En sådan nyhet kan lätt förvandlas till självgott skryt, men i det här fallet vill jag betona att det finns åtminstone en viktig anledning till den snabba attraktiviteten. Under den senaste tiden har som nog är allom bekant, tidningen Norra Skåne blivit en följetong i riksmedierna sedan det framkommit att politiker utövat påtryckningar på tidningen. Det dröjde dock innan tidningen själv kommenterade händelserna, något som visar hur viktigt det är att det finns mer än en medieröst vid varje givet tillfälle.

Utgivet kan inte konkurrera med Norra Skåne när det handlar om bevakning och granskning sett till resurser. En nättidning med en ensam aktiv journalist hinner av naturliga skäl inte med lika mycket som en etablerad tidning med en månghövdad redaktion. I stället ser jag Utgivet som ett komplement, men ett viktigt komplement som förhoppningsvis också de nu många läsarna ska känna är relevant i sammanhanget.

Under den senaste tidens mediaturbulens - som inte är slut ännu - hoppas jag också att läsarna har känt det nödvändiga förtroendet för det som står på sidorna. Att materialet är någorlunda mångsidigt men framför allt så sant det kan bli och fristående från påverkan, politisk och/eller kommersiell. På Utgivet.se hittar du inga köpta eller framtvingade texter.

Samtidigt känner jag med kollegorna på Norra Skåne som nu betalar ett mycket högt personligt pris för att de försvarar pressfriheten och står upp för journalistiken. Det stämmer till eftertanke och en hel del intressanta analyser har gjorts i diverse medier. Men framför allt peppar och inspirerar det till att verkligen förvalta det förtroende som ges. Stort tack till er, alla 10 692 besökare som tagit del av nyheterna på Utgivet.se så här långt!

  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post1

Mars - starten

RapporterPosted by Jeanette Thelander 2014-04-06 23:06:31
När detta skrivs har Utgivet.se varit i gång i ganska exakt en månads tid. Nyhetssajten - eller nättidningen om man så vill - startade 3 mars och så här i backspegeln går det att konstatera att Utgivet fick en flygande start. Mer än 4300 läsare besökte sajten i mars.

Premiärdagen fick jag medverka i Sveriges Radio Kristianstad tillsammans med Mimmi Karlsson Bernfalk, Norra Skånes chefredaktör, och diskutera journalistik i allmänhet och superlokal journalistik i synnerhet. Att detta fick genomslag råder det ingen tvekan om, i statistiken ser man en kraftig topp i antalet besök i samband med att radioinslaget sändes.

Facebook-sidan för Utgivet.se fick snabbt mer än 100 gillare och antalet växer sakta men säkert. Genom att gilla sidan och välja "notifications" får man automatiskt ett meddelande så snart en artikel har lagts ut på sajten.

Vilka artiklar har då varit mest intressanta för läsarna? Utan tvekan finns det många hästintresserade människor som läser Utgivet.se, för absolut populäraste artikeln var den om hingstvisningen på Jan Brinks Tullstorp och den näst mest lästa artikeln handlade om den kidnappade hästen Glimma. Dessutom lyckades ytterligare en nyhet med hästanknytning slå sig in bland de fem mest lästa artiklarna, nämligen den om att Sibbhults Ryttarsällskap nu går i graven.

Topplistan för mars ser ut så här:

1. Hingstvisning drog storpublik
2. Mysteriet Glimma mot sin lösning
3. Folklig manifestation för miljön
4. 100 000 för flytt av fritidsgård
5. Ryttarsällskap går i graven


  • Comments(0)//rapportfranredaktionen.utgivet.se/#post0